User Tools

Site Tools


user_manual_croatian:getting_started

Switch to English Wechseln zu Deutsch Switch to Italian Switch to French Switch to Japanese Switch to Polish Switch to Croatian Spanish User Manual Switch to Russian

(-> Upute za DAVID 3.x)

Stranice Korisničkih Uputa DAVID 2.x

Početak Rada

Dobrodošli u DAVID

DAVID je besplatna aplikacija koja Vam omogućava skeniranje/digitalizaciju trodimenzionalnih objekata. http://www.david-laserscanner.com

Ako nevolite čitanje uputa...

Oprostite, ali naša aplikacija se nemože automatski prilagoditi Vašem okruženju; i potrebna joj je Vaša pomoć. Zato bi trebali pročitati uputstvo,ili se pridržavati ovih 5 savjeta:

  • Pozadinska struktura “Kalibracijskog Kuta” mora biti točno pod 90° stupnjeva.
  • Isključite sve automatske postavke slike (kao auto-exposure, auto-gain, auto-white-balance, neprestani auto-focus…)
  • Tijekom kalibracije kamere, slika (exposure/aperture ili pozadinsko svjetlo) mora biti dosta svijetla, tako da slika na kameri izgleda približno ovome:

Optimalna slika za kalibraciju

  • Tijekom skeniranja, slika (exposure/aperture ili pozadinsko svjetlo) mora biti jako tamna. Kako bi postigli optimalne rezultate, trebali biste gledati u sliku kamere sa vidljivom laserskom zrakom, i podesiti postavke tako da je laserska zraka jasno vidljiva na slici dok je ostatak slike što tamniji (po mogućnosti potpuno tamno), kao ovdje:

Optimalna slika tijekom skeniranja

  • Morate držati laserku zraku prilično “visoko”, t.j. udaljenost između ravnine laserske zrake i kamere nesmije biti mala. U protivnom aplikacija će Vam izbaciti grešku “INTERSECTION ANGLE TOO LOW!”(Presjek kuta je prenizak)

To su bili najčešći razlozi neuspjeha naših “nestrpljivih” ispitivača nedovršene verzije aplikacije. Ali postoji još puno stvari koje biste trebali znati,pa bi ste stvarno trebali pročitati uputstvo do kraja. Posebno ako Vaši rezultati skeniranja nisu lijepi kao naši uzorci i rezultati prikazani na našem wiki-ju i forumu. Uputstvo za korištenje nije toliko veliko…:-)

Uvod

Mnogi pristupaju bez-kontaktnim tehnikama mjerenja za površine objekta i pristupaju tehnikama za konkstrukciju 3D objekata; ali to uobičajeno traži kompleksnu i skupu opremu. Ne samo s obzirom na rapidno povećanje broja učinkovite 3D opreme i software-a, alternativna jeftina rješenja su u velikoj potražnji. Aplikacija DAVID je jeftin system za 3D skeniranje i obradu. Hardwerske potražnje aplikacije DAVID su jednostavan laser i web-kamera ili standardna crno-bijela kamera.

Hardwerski Zahtjevi

PC:

….sa Windows 2000/XP/Vista/7 (32/64 bit) operativnim sistemom i Microsoft .NET Framework 2.0 ili novijim

Laser:

Bilo koji svjetlosni izvor koji stvara tanku ali svjetlu ravninu. Laser cijene 10-eura iz bilo kojeg trgovačkog centra biti će dovoljan u većini slučajeva.

Kamera:

Skener će raditi sa jeftinom web-kamerom, ali rezultati će biti bolji sa visoko kvalitetnom kamerom. Boja je jedino neophodna kada želite postići teksturu u boji. Međutim, mogli biste postići još bolje rezultate sa crno-bijelom kamerom. Kamera MORA doći sa WDM driverim-a.

Kalibracijski Kut:

Kalibracijski Kut Vam treba za kalibraciju kamere i kao pozadinsku strukturu tijekom skeniranja. Mora se sastojati od dva jednaka zida/ploče koje se spajaju u kutu od točno 90°.Za kalibraciju kamere, pronaći ćete kalibracijsku površinu u DAVID direktoriju, koju biste trebali isprintati i zalijepiti na zidove/ploče.

Upute za sastavljanje

Sljedeći koraci Vam prikazuju kako sastaviti vlastiti Kalibracijski Kut. U ovom primjeru se koriste dvije jednake bijele plastične površine, ljepljiva traka, i isprintana kalibracijska površina (izaberite Calibpoints… .pdf file-ove koju su došli sa DAVID aplikacijom). Teoretski, možete isprintati kalibracijsku ravninu skaliranu na bilo koju veličinu.
Components

Trebali biste izmjeriti i zapamtiti veličinu “skale” na isprintanom listu,zato što će vam biti potrebna tijekom kalibracije kamere.
image_scale.jpg

Izrežite isprintane listove na tankoj crti sa škarama vrlo precizno. Vrlo je bitno da se izrezani rubovi od dva dijela lista vrlo precizno dodiruju jedan sa drugim.

Zalijepite odrezane listove na ploču tako da, kada se ploča spoji u kut od 90°, izrezani rubovi precizno dodiruju jedan drugoga. Možete koristiti ljepljivu traku (po mogućnosti mat a ne sjajnu), ali list papira postane “valovit” nakon par dana. Zbog toga je bolje koristiti ljepilo ili samo-ljepljivi papir.
image_stick_paper2.jpg

Upotrijebite bilo koji točni precizni pravokutni objekt da namjestite dvije ploče u vrlo precizan kut od 90°. Sivi dijelovi kordinatnog sustava u donjem lijevom kutu moraju se poklapati savršeno! Dupla točka mora biti u donjem desnom kutu površine (iz perspektive kamere)!
!!! Ovi uslovi moraju biti postignuti tijekom kalibriranja kamere i skeniranja !!!
image_calib_corner3.jpg

Ploče bi trebali zalijepiti koristeći ljepljivu traku, ili još bolje, koristeći kutnu spojnicu i vijke.
image_calib_corner1.jpg image_calib_corner2.jpg

Korištenje zidova Vaše sobe

Međutim, mogli biste koristiti kut u Vašoj sobi, ako su Vam zidovi jednobojni, i imaju točan kut od 90°, i dopušta Vam da prislonite kalibracijsku površinu (listove) tako da se isječeni rubovi poklapaju savršeno. Zapamtite da dupla točka na kalibracijskoj površini mora biti u donjem desnom kutu (na slici kamere).

Stranice Korisničkih Uputa

user_manual_croatian/getting_started.txt · Last modified: 2014/06/06 18:38 (external edit)